Ränta på företagslån

bunden räntaAtt hålla koll på ränta och skillnaden på rörlig och bunden ränta är inte lätt. Att du sedan ska förstå vad som krävs av dig som ska betala tillbaka ett lån som du har tagit är inte helt uppenbart. Det är likaväl väldigt viktigt att du förstår dessa delar för att ni inte på något sätt ska känna dig lurad när det är dags att betala av på ditt lån. Det är ingen nackdel om du gör lite ”hemläxa” och förstår innebörden av de olika typerna av räntorna som finns. Nedan förklaras olika typer av räntor.

Bunden ränta

När man pratar om företagslån så kan det ofta uppstå fokus kring räntor istället för att istället för att fokusera på man behöver lånet till. Är det hela verksamheten som behöver stabiliseras efter en nedgång? Då kan det vara fördelaktigt att binda räntan, dvs att ha samma ränta under en bestämd angiven period då man som låntagare slipper några överraskningar. Hur lång tid man binder räntan kan variera och det är en diskussion som ni bör ta med er långivare för att det ska bli så bra som möjligt för alla parter.

Fördelen med detta är alltså att du vet räntan på vad du ska betala år för en bestämd period. Denna period kan t.ex. vara under fem år. Det som är viktigt att förstå är att det även finns en nackdel med bunden ränta: Räntan som styrs av marknaden kan gå ner men då ligger ändå er ränta kvar på den räntan som ni har bundit den till.

Rörlig ränta

Bunden ränta kan vara fördelaktigt om man vill betala en fast ränta under en angiven period oavsett vilken ränta som styrs av marknaden. Rörlig ränta kan sägas utgöras av att man alltid betalar ränta utifrån det ränteläget som råder. Om räntan går ner mycket så betalar ni mycket mindre och om räntan går upp mycket så betalar ni mycket mer. Har man en stabil verksamhet och har utrymme för att betala mer när räntan går upp så kan rörlig ränta vara något för er.

Väljer ni rörlig ränta så bör ni följa och förstå ränteläget och vad som påverkar räntan. T.ex. internationella konjunkturer och hur din verksamhet kan påverkas av saker som händer i övriga delar av världen.

Välj rätt typ av ränta

Både bunden ränta och rörlig ränta har sina respektive fördelar och det är även fullt möjligt att dela upp företagslånet där en del är rörlig och en del är bunden. Detta upplägg kan vara fördelaktigt i vissa situationer.

Se vilken ränta ditt företag ska betala

Det finns inte så många sammanställningar av ränta på företagslån, om man jämför med ränta på t.ex. bostadslån. En aktör dom jämför ränta på företagslån är Fundcurve. Tjänsten fungerar framförallt för lite större företag som vill omförhandla räntan på sitt företagslån hos banken. Med rätt teknik och argument så ser du till att få bästa räntan på företagslån.

Så bestäms räntan på ditt företagslån

Räntan på företagslånet bestäms av tre huvudfaktorer

  1. Kreditvärdigheten på ditt företag
    Här ingår många olika faktorer, alltifrån soliditet, kassaflöde och likviditet till lönsamhet, omsättningsförändring och styrelseledamöter.
  2. Ställda säkerheter
    Långivare hatar risk. Om du kan lämna t.ex. fastigheter eller maskiner som säkerhet för lånet så kommer räntan bli lägre. Även personlig borgen kan hjälpa.
  3. Din förhandlingsförmåga
    Du måste övertyga långivaren om att du har en bra affärsidé som innebär att långivarens risk är låg. Prata med flera aktörer.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search