Företagslån utan säkerhet

Det handlar inte enbart om förmånliga räntor och professionell handläggning utan nu kan många seriösa långivare även erbjuda s.k. företagslån utan säkerhet. Detta är inte ett helt okomplicerat åtagande, varken för långivaren eller låntagaren.

Vikten av säkerhet

Företagslån utan säkerhetÄr man i uppstarten av ett företag och har en riktigt bra affärsidé men inte har möjlighet att låna pengar för att utföra sin idé så kan det vara otroligt jobbigt / frustrerande. Banken har t.ex. inte möjlighet att låna pengar till ett företag där det inte finns någon historik som påtalar att det är ett projekt som tyder på att affärsidén skulle gå i lås eller att det inte finns något att använda som säkerhet.

Vid sådana här tillfällen är det lätt att lockas av privata finansiärer eller andra aktörer som erbjuder lån utan säkerhet. Här gäller det dock att tänka ett extra varv. Finns det möjlighet att återbetala ett sådant lån inom rimlig tid? Vad händer om affärsidén inte fullföljs på det sätt som ni hade tänkt er? Har ni fortfarande möjlighet att återbetala lånet? Banken och andra aktörer begär inte säkerhet utan anledning. Det finns ingen anledning till att ni som företagare ska vara mindre försiktiga.

Dolda avgifter

När man ska ta ett lån ska man vara försiktig när det handlar om extra avgifter och den ränta som specificeras. Först och främst är det allra viktigaste att tänka på om ni verkligen behöver ta ett lån. När ni har bestämt er för att ni vill ta ett företagslån och vad ni ska ha det till så är ytterligare ett viktigt steg att tänka igenom vad det är för långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet. Vad är det som gör att de kan erbjuda ett lån utan säkerhet? Hur stabil är den verksamheten? Vad händer om ni som låntagare inte har möjlighet att betala tillbaka på lånet inom överskådlig tid?

Som långivare är det alltid en risk att låna ut pengar utan säkerhet till företag då man inte kan vara säker på att företaget kan betala tillbaka pengarna inom den tiden man förväntat sig som långivare? Tyvärr finns det en del långivare som har löst detta genom att lägga in massa extra avgifter som t.ex. höga handläggningsavgifter, serviceavgifter och väldigt höga förseningsavgifter. Denna typ av avgifter brukar sällan visas tydligt i avtal och det gäller därför att vara extra försiktig med dessa dolda avgifter när man ämnar att ta ett lån utan säkerhet. Det är också väldigt viktigt att fråga om det är något ni inte förstår kring företagslånet.

Oseriösa aktörer

Mängden företag som erbjuder företagslån utan säkerhet har ökat och dessa långivare har haft möjlighet att vara väldigt flexibla när det gäller olika typer av lån. Detta är en väldigt positiv utveckling, men tyvärr så följer det onda med det goda. Det finns aktörer på marknaden som utnyttjar detta och istället för att hjälpa företag som strävar att uppnå sina visioner, så förstör dom för dessa företag som inte förstår vad lånet i sin helhet innebär. Det kan handla om allt från skyhöga räntor vid förseningar till administrativa avgifter och förlängande av vissa lån med bindningstider som inte företaget har förstått.

Det är väldigt viktigt att du som företagare gör din ”hemläxa” och kollar upp vad som gäller. I mångt och mycket handlar det om att gå efter den gamla devisen ”Ser något för bra ut för att vara sant, så är det troligtvis det…”.

Företagslån utan säkerhet – ett bra alternativ?

Att ta ett lån utan säkerhet kan vara lockande och kan vara ett perfekt tillfälle för att uppnå det man vill. Man bör dock vara medveten om att det finns andra alternativ som innebär mindre risker. Vet man att man har en potentiellt hög chans att återbetala lånet inom en rimlig tid och man tror på sin verksamhet mer än något annat så kan ett företagslån utan säkerhet vara något för dig. Är man det minsta osäker på detta så bör man vara väldigt försiktig och eftertänksam.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search