Företagslån för enskild firma

Ofta är det i enskilda firmor som företagare tar sin första lån och det är kanske inte så konstigt. Det är relativt enkelt och relativt billigt att komma igång med en enskild firma, men när man ska växa kostar det desto mer och sällan har man dessa resurser själv som man har möjlighet att lägga på firman. När man tar sitt första lån så ställs man inför många frågor som man troligtvis inte behövt tänka på innan.

Regler företagslån

Vilka regler gäller för ett företagslån? Vad innebär räntesatserna för din återbetalningskapacitet? Klarar jag du av om räntor stiger och hur högt kan dom stiga innan du inte klarar av det? Vad gäller när man ska ta lån som enskild firma? Det hoppas vi kunna svara på nedan.

Företagslån i uppstartsfas

Många som startar sitt första företag går utanför sin egen s.k. ”safe zone”, dvs man vet inte riktigt vad som gäller i olika situationer. Den första tiden när man startar upp företaget kan vara väldigt lärorikt på många olika sätt och vis. Det kan både vara negativa erfarenheter och positiva erfarenheter. Anser man sig sitta på en riktigt bra affärsidé men inte har resurser att förverkliga den så är det ofta en vanlig utväg att låna pengar till affärsidén.

Lånar man ut pengar till en ny verksamhet så är risken relativt stor för den som lånar ut pengar.  Det finns egentligen inte någon säkerhet att företaget klarar sig. Det är tyvärr inte alltid så lätt och en hel del företag går tyvärr i konkurs under det första verksamhetsåret. Detta kan vara bra att ha i åtanke och det finns t.o.m. företag som inte lånar ut pengar inom de tre första åren.

Fördelar med enskild firma

En av de stora fördelarna med att driva enskild firma när det handlar om lån är att man inte behöver lägga mycket tid på administration för lånet. Detta beror på att man kan låna pengar av sig själv eftersom företaget och du själv är samma juridiska person. En annan fördel är i sammanhanget att det är möjligt att ta lån utan säkerhet eftersom just du och firman är samma person.

Starta eget – lån

De allra flesta nyföretagare tar ett starta-eget-bidrag för att just möjligheten finns. Detta bidrag är dock något som är avsett för att man ska ”klara sig” och de allra flesta nyföretagare har en större ambition än att ”klara sig”. De vill växa med sitt företag och då kan det var väldigt svårt att få lån eftersom utlånare ogärna tar risker med att låna ut till helt nya verksamheter.

Kan man visa upp någon säkerhet och kan övertyga bankerna om att det är en hållbar affärsidé så kan bankerna gå med att ge ett lån men det är ingen lätt process. Det finns också möjlighet att ta lån utan säkerhet men då måste man verkligen vara säker på sin sak för att hamna i en ofördelaktig ekonomiska situation.

Viktigt att tänka på

Den som lånar ut pengar kräver säkerhet av dig. Du bör också tänka i de banorna. Vad händer om du har en stor kund som försvinner av en eller annan anledning? Är du säker på att alla kunder betalar och att de betalar i tid? Givetvis ska man vara positiv och tro på sig själv och sitt företag, men men bör också vara lite realist och förstå om och varför saker kan gå snett. Förstår man detta så är man så säker man kan tänkas vara när man tar ett lån.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search