Factoring

Factoring är inget ”tradtionellt sätt” att låna pengar utan här handlar det om att man som företagare säljer sina fakturor och får in pengar snabbt. Kunden måste ju givetvis ändå betala men köparen av fakturan ser då till att få in pengar från kunden.

Eftersom man som företagare borde fått in pengar på sina fakturor så kommer följaktligen köparen att överta denna fördel. Om man inte kan betala igen lånet man tagit på fakturan så tillfaller fakturan och dess värde lånegivaren. Vi hjälper till att reda ut begreppet factoring på djupet utan att försöka krångla till med detaljer.

Fördelar med factoring

Tyvärr är det så att alla kunder inte betalar fakturor i tid. Vissa betalar i tid, vissa betalar Innan förfallodagen och vissa betalar exakt på förfallodagen, men sedan finns det en kategori av kunder som drar ut på det i det längsta för att betala sin faktura. Har man utfört en tjänst och skickat en faktura vill man givetvis ha betalt så snabbt som möjligt och senast på förfallodagen.

Vill man ha ett jämnt kassaflöde så kan factoring vara ett alternativ för er förutsatt att ni fakturerar med ett någorlunda jämnt flöde i er verksamhet. Ni slipper tänka på att få betalt från kunden, för det får ni ju från den som köper fakturan från er. Detta blir helt enkelt vårt ansvar om vi köper fakturan/fakturorna från er. Det kan också vara en fördel att vi inte har någon personlig relation till er slutkund så att vi kan ta betalt så vi har stor möjlighet att få in pengar då vi inte behöver ha överseende med något annat än själva fakturan.

Factoring / fakturaköp / fakturabelåning – fördelar

Det finns några få begrepp när det handlar om fakturaköp/factoring som man bör känna till. Det handlar om begreppen fakturaköp med- och utan regress. Dessa begrepp är viktiga att känna till då detta kan stor inverkan på ert företags kassaflöde och även på administrativa omkostnader. Factoring med regress Innebär att den som köpt fakturan säljer tillbaka eller ger tillbaka fakturan till säljaren om denna inte blivit betald vilket innebär att säljaren står för risken om kunden inte betalar.

Factoring utan regress innebär att den som köper fakturan tar över hela kreditrisken och säljaren har alltså ryggen fri även om den som fakturan är utställd till inte betalar. När det handlar om ett sådant här upplägg brukar köparen på något sätt verifiera att fakturan kan betalas. Det finns även ett annat begrepp som heter för fakturabelåning som går ut på att fakturan belånas av avsändaren av fakturan och fakturan belånas till en viss procentsats, oftast mellan 70% till 90% av dess värde. Man får som företagare inte ut hela summan. När man har detta upplägg så måste alla parter upplysas om detta upplägg.

Factoring / fakturaköp / fakturabelåning – nackdelar

Det är lätt att måla upp en bild av att denna typ av företagslån alltid är fördelaktiga men som med så mycket annat så finns det inget gott som också för något ont med sig. I det här fallet behöver det dock inte föra något ont med sig att välja fakturaköp / factoring eller fakturabelåning men man bör medveten om att det inte alltid är det populäraste valet hos alla företag. I allra allra värsta fall kan det förekomma att en kund väljer en annan kund då denne anser att du indirekt säger att kunden inte kan betala i tid.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search