Företagslån med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningar kan alla få, men en betalningsanmärkning är väldigt svår att bli av med och har en väldigt negativ klang i de flestas öron.

Tuff att få lån

Om ni har beslutat att ta steget att starta eget kan ett företagslån vara avgörande för att företagets vision ska möjliggöras. Har man då en betalningsanmärkning så kan det vara väldigt svårt och kan i många fall även kan tyckas vara omöjligt.

Samma förhållande kan givetvis råda även om man har ett företag som vill att det ska växa och man inte har någon annan möjlighet än att ta ett lån. Har man då en betalningsanmärkning i ”bagaget” så kan det bli tufft att komma vidare. För dessa företag/personer finns det idag långivare som erbjuder företag lån även om det finns en betalningsanmärkning. Var dock extra uppmärksam på de regler och villkor som gäller för denna typ av lån.

Olika regler för olika sorters företag

Att man nekats lån på grund av betalningsanmärkning kan vara väldigt frustrerande speciellt då om betalningsanmärkningen berott på att man plötsligt blivit sjuk, arbetslöshet, skilsmässor eller liknande. Det behöver inte alltid bero på dåligt omdöme varför vissa företag väljer att låna ut pengar till företag/personer med betalningsanmärkning(ar).

Är man på väg att starta ett företag så bör man dock veta att det är olika regler för företag/personer med betalningsanmärkningar och för dem utan. Enskild firma och handelsbolag har liknande regler för denna typ av lån medans aktiebolag har lite andra regler då bolaget i sig självt är ansvarig som inte är fallet med varken enskild firma eller handelsbolag. Har man betalningsanmärkningar i bagaget välj den bolagsform som inte av de regler som komplicerar t.ex. en lånesituation.

Varför låna ut till företagare med betalningsanmärkning?

Att de som lånar ut pengar till företag är beredda att göra det till företag som har betalningsanmärkningar handlar om att långivaren anser att företag inte ska behöva belastas för sådant som ligger en bit tillbaka i tiden. Förr i tiden hade detta varit en omöjlighet då betalningsanmärkningar hos personer sågs som att personerna var odugliga, men denna ”stämpel” har förändrasts ganska drastiskt och nu är man betydligt mer tillmötesgående.

Man bör tänka på att oavsett om det finns långivare som är redo att bortse ifrån betalningsanmärkningar så är det få som lånar ut pengar till någon som har skulder. Skulle dessa skulder dessutom vara till Kronofogden så får man ha tur om man hittar en långivare som lånar ut pengar. Däremot finns det långivare som kan godta ansökan av ett smslån med betalningsanmärkning, men denna typ av lån är främst riktat mot konsumenter och är ofta förknippat med högre ränta. Om du har en enskild firma så kan du ansöka om mindre smslån för att få ett litet tillskott av pengar till företaget, men se då till att förstå vilka regler/räntor och villkor som gäller.

Viktigt att tänka på

När man driver ett aktiebolag så är man inte personligt juridiskt skyldig för ekonomin utan det är företaget självt som är det, men när pengar lånas från ett låneinstitut så kan denne begära att man som ägare av aktiebolaget står som personligt ansvarig för lånet. När man tar någon slags företagslån så bör man alltid tänka efter före. Finns det andra möjligheter? Är det en risk som är värd att ta? Är det värt att välja en mindre känd aktör på lånemarknaden med till synes god villkor gentemot en mer känd aktör med några mindre fördelaktiga villkor? Tänk efter!

Det som händer när företaget eller den som söker lån har betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning innebär att företaget inte har betalat sina skulder i tid och att skulden har skickats till Kronofogden. Alla kreditupplysningsföretagen finns på Datainspektionens webbplats och de registrerar det som en anmärkning. En betalningsanmärkning kan exempelvis leda till att företaget inte får lån från banken, inte kan teckna t.ex. telefonabonnemang eller tvingas till förskottsbetalningar. Ett företag som har ett aktuellt skuldsaldo kan oftast inte låna mer pengar.

Det finns två typer av betalningsanmärkningar:

  • Allmänna mål – när det finns ett betalningskrav från den offentliga sektorn, t ex, kommun, landsting eller myndigheter, normalt efter att ett företag inte betalat i tid skatt eller moms.
  • Enskilda mål – utgörs normalt av betalningskrav från privata företag som uppkommer när ett företag inte betalat i tid sina räkningar.

Kreditupplysningsföretagen brukar ha uppgifterna kvar på företag i fem år efter den dag anmärkningen registrerades.

Vad betalningsanmärkningar innebär för en ansökan om ett företagslån

Betalningsanmärkningar brukar inte hjälpa men inte nödvändigtvis betyder att en låneansökan kommer få avslag direkt. Du kan ju ha hamnat där av misstag. Misstaget kan till exempel vara att du råkade betala på ett felaktigt sätt eller att den som skickade in skulden inte borde ha gjort det. Läs mer hos Kronofogden.

Tyvärr är de flesta svenska banker flexibla. De flesta har krav att ett företag ska ha funnits ett viss tid, att ägaren har en minimal inkomst, och att företaget och personen bakom låneansökan inte har några betalningsanmärkningar alls. Däremot kan det finnas vissa betalningsanmärkningar som inte nödvändigtvis skadar ett låneansökan – i alla fall med några långivarna. Till exempel en liten betalning från några år tillbaka kan förbises, beroede på vem borgenären är. Om borgenären är telekombolaget kanske behöver inte det betyda katastrof, medans om det är till en bank blir det förmodligen avgörande och leder direkt till avslag.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search