Bedömningsfaktorer vid ansökan om företagslån

Att ett företag ska få ett lån är inte självklart, därför har olika långivare olika typer av bedömningsfaktorer som beslutsunderlag för ditt eventuella lån.

Några viktiga faktorer kan påverka om ditt företag kan låna, hur mycket och till vilket pris

Personerna bakom företaget

En personbedömning är en viktig faktor i att förstå företagets risker. Betalningsanmärkningar, skuldsaldo, skulder till andra banker väger negativt medan stabil inkomst, erfarenhet i branschen, och ett bra kreditbetyg är positiva faktorer. Observera att en kreditupplysning via CreditSafe, till skillnad från UC, inte kommer att synas för andra som gör en upplysning, medan upplysningar via UC syns för alla andra banker osv som tar kreditupplysning, som kan därmed försämra dina möjligheter att få nya lån även företagslån.

Kassaflöde

För långivaren är det viktigt att företaget i stort sett genererar ett kassaflöde som gör att kunden kan sköta amorteringar och räntebetalningar. Många företag drivs med vinst men har problem med kassaflödet, och det skapar situationer där företag behöver låna pengar.

Affärsplan

Har du en affärsplan med en tydlig strategi och implementeringsplan? Har du ett tydligt kundsegment? Är ditt företag beroende av några få kunder? En plan som tar hänsyn till övergripande affärsrelaterade faktorer och trender oftast hjälper långivaren känna sig trygg med att ge ut ett företagslån.

Historik vs. framtid

Bolag med en lång historik brukar inte gå i konkurs lika ofta som med bolag som har en kort historik. Långivaren kan se om det har blivit förändring av ägaren så det hjälper inte att köpa ett gammalt lagerbolag.

Grepp på siffrorna

Ordning och reda i siffrorna är viktigt för dig och för banken. Som redan nämnt är kassaflödet oftast viktigare än själva resultatet. Hur mycket har företaget i lån med andra banker, hur manga jobbar i bolaget, hur ser framtiden ut för bolaget, vad har företaget för budget, vad är tillväxtambitionen, detaljerna kring hur mycket företaget behöver i lån för verksamheten – allt som kan vara intressant att diskutera innan långivaren kan get ett slutligt lånebesked angående en ansökan om företagslån.

Kontakta oss

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search